Carpaccio, czyli buraczane szczęście

Składniki: jedna porcja, około 5 mini naleśników

300g buraków gotowanych

40g rukoli

70g sera feta

2 łyżeczki octu balsamicznego

2 łyżeczki oliwy z oliwek

1 łyżka ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

1. Buraki pokroić nożem lub szatkownicą w cienkie plastry

2. Na talerzu ułożyć plastry buraka

3. Na środek buraków wyłożyć rukolę

4. Posypać carpaccio pokruszonym serem

5. Na koniec skropić octem balsamicznym oraz oliwą z oliwek i posypać prażonymi ziarnami słonecznika

6. Udekorować wedle uznania, ja polecam pomidorki koktajlowe

Smacznego!

Zobacz nasze inne przepisy:

Letni bukiet z owoców i nasion chia

Letni bukiet z owoców i nasion chiaSkładniki: 1 porcja 150g jogurtu skyr 2 łyżki nasion chia 3 łyżeczki ziaren słonecznika 1 kiwi 0,5 pomarańcza maliny mięta do ozdoby laska wanilii Sposób przygotowania: 1. W miseczce wymieszaj jogurt z nasionami chia 2. Na dno...

Mrożona kawa z cynamonem

Mrożona kawa z cynamonem

Mrożona kawa z cynamonemSkładniki: 1 szklanka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 150 ml mleka ryżowego szczypta cynamonu 2 lub 3 kostki lodu 1 kostka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: 1. Kawę zalać 50 ml gorącej wody 2. Do blendera wlać kawę i dodać mleko ryżowe,...

Zielony raj

Zielony raj

Zielony raj Składniki: 1 szklanka 1 banan 1 kiwi ½ awokado 2 garści roszponki 100 ml mleko ryżowe, kokosowe lub owsiane Sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: 1. Miąższ z awokado zblenduj z bananem i mlekiem ryżowym 2. Do środka dodaj pokrojone kiwi, roszponkę i...

Owocowy pudding

Owocowy pudding

Owocowy puddingSkładniki: 1 szklanka 150 ml jogurtu greckiego 100g malin lub frużeliny malinowej 1 banan ½ brzoskwini 4 orzechy włoskie Sposób przygotowania: 1. Na spód pucharku wlej 100 ml jogurtu greckiego 2. Zblenduj banana na mus i wylej na jogurt w pucharku 3....

Mini naleśniki bananowe

Mini naleśniki bananowe

Mini naleśniki bananoweSkładniki: jedna porcja, około 5 mini naleśników 1 jajko 30g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 50 ml mleka 1 banan 50g borówek 1 brzoskwinia szczypta soli 5g oliwy z oliwek Sposób przygotowania: 1. Zblenduj banana 2. Połącz banana z mlekiem,...

Marchwiowo-pomarańczowa rozpusta

Marchwiowo-pomarańczowa rozpusta

Marchwiowo-pomarańczowa rozpustaSkładniki: 1 porcja 1 kiwi 1 pomarańcza 100g marchwi 1 łyżka siemie lniane 100 ml wody niegazowanej Sposób przygotowania: 1. Owoce i marchew umyć i obrać 2. Wszystko zblenduj z wodą i ziarnami lnu 3. Przelej do wysokiej szklanki i...

Omlet na wypasie

Omlet na wypasie

Omlet na wypasieSkładniki: 1 duży omlet 2 jajka 1 duży banan 30g wiórek kokosowych 100g musu z mali lub frużelina malinowa 100g jogurt skyr 5g oliwa z oliwek szczypta soli ½ łyżeczki kakao Sposób przygotowania: 1. Jajka wbić do miseczki, dodać wiórki, łyżkę wody i sól...

Duszony schab w ziołach toksańskich

Duszony schab w ziołach toksańskichSkładniki: 3 porcje 450g schabu Przyprawa zioła toksańskie 200g ryż basmatti 2 cebule 2 papryki 1 opakowanie roszponki 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1 cytryny 100 ml zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Ugotuj ryż 2. Schab pokrój w...

Żeberka w marynacie miodowej

Żeberka w marynacie miodowej

Żeberka w marynacie miodowej Składniki: 4 porcje 1 kg żeberka 150 g ketchup 150 ml zimna woda 3 ząbki czosnek skórka starta z 1 limonki sól, pieprz 2 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki musztarda miodowa 4 łyżki miodu Przyprawa do żeberek z miodem Sposób...

Domowa pizza

Domowa pizza

Domowa pizza Składniki: Spody do pizzy GustoBello Sos pomidorowy Sugo z oliwkami i kaparami GustoBello 1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek (odsączony) 1/2 cebuli 60g oliwki 40g kapary 80 ser mozzarella (wiórki) Listki bazylii Sposób przygotowania:Początek...