Carpaccio, czyli buraczane szczęście
Składniki: jedna porcja, około 5 mini naleśników
300g buraków gotowanych
40g rukoli
70g sera feta
2 łyżeczki octu balsamicznego
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżka ziaren słonecznika
Sposób przygotowania:
1. Buraki pokroić nożem lub szatkownicą w cienkie plastry
2. Na talerzu ułożyć plastry buraka
3. Na środek buraków wyłożyć rukolę
4. Posypać carpaccio pokruszonym serem
5. Na koniec skropić octem balsamicznym oraz oliwą z oliwek i posypać prażonymi ziarnami słonecznika
6. Udekorować wedle uznania, ja polecam pomidorki koktajlowe
Smacznego!
Zobacz nasze inne przepisy:
Letni bukiet z owoców i nasion chia
Letni bukiet z owoców i nasion chiaSkładniki: 1 porcja 150g jogurtu skyr 2 łyżki nasion chia 3 łyżeczki ziaren słonecznika 1 kiwi 0,5 pomarańcza maliny mięta do ozdoby laska wanilii Sposób przygotowania: 1. W miseczce wymieszaj jogurt z nasionami chia 2. Na dno...
Mrożona kawa z cynamonem
Mrożona kawa z cynamonemSkładniki: 1 szklanka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 150 ml mleka ryżowego szczypta cynamonu 2 lub 3 kostki lodu 1 kostka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: 1. Kawę zalać 50 ml gorącej wody 2. Do blendera wlać kawę i dodać mleko ryżowe,...
Zielony raj
Zielony raj Składniki: 1 szklanka 1 banan 1 kiwi ½ awokado 2 garści roszponki 100 ml mleko ryżowe, kokosowe lub owsiane Sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: 1. Miąższ z awokado zblenduj z bananem i mlekiem ryżowym 2. Do środka dodaj pokrojone kiwi, roszponkę i...
Owocowy pudding
Owocowy puddingSkładniki: 1 szklanka 150 ml jogurtu greckiego 100g malin lub frużeliny malinowej 1 banan ½ brzoskwini 4 orzechy włoskie Sposób przygotowania: 1. Na spód pucharku wlej 100 ml jogurtu greckiego 2. Zblenduj banana na mus i wylej na jogurt w pucharku 3....
Mini naleśniki bananowe
Mini naleśniki bananoweSkładniki: jedna porcja, około 5 mini naleśników 1 jajko 30g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 50 ml mleka 1 banan 50g borówek 1 brzoskwinia szczypta soli 5g oliwy z oliwek Sposób przygotowania: 1. Zblenduj banana 2. Połącz banana z mlekiem,...
Marchwiowo-pomarańczowa rozpusta
Marchwiowo-pomarańczowa rozpustaSkładniki: 1 porcja 1 kiwi 1 pomarańcza 100g marchwi 1 łyżka siemie lniane 100 ml wody niegazowanej Sposób przygotowania: 1. Owoce i marchew umyć i obrać 2. Wszystko zblenduj z wodą i ziarnami lnu 3. Przelej do wysokiej szklanki i...
Omlet na wypasie
Omlet na wypasieSkładniki: 1 duży omlet 2 jajka 1 duży banan 30g wiórek kokosowych 100g musu z mali lub frużelina malinowa 100g jogurt skyr 5g oliwa z oliwek szczypta soli ½ łyżeczki kakao Sposób przygotowania: 1. Jajka wbić do miseczki, dodać wiórki, łyżkę wody i sól...
Duszony schab w ziołach toksańskich
Duszony schab w ziołach toksańskichSkładniki: 3 porcje 450g schabu Przyprawa zioła toksańskie 200g ryż basmatti 2 cebule 2 papryki 1 opakowanie roszponki 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1 cytryny 100 ml zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Ugotuj ryż 2. Schab pokrój w...
Żeberka w marynacie miodowej
Żeberka w marynacie miodowej Składniki: 4 porcje 1 kg żeberka 150 g ketchup 150 ml zimna woda 3 ząbki czosnek skórka starta z 1 limonki sól, pieprz 2 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki musztarda miodowa 4 łyżki miodu Przyprawa do żeberek z miodem Sposób...
Domowa pizza
Domowa pizza Składniki: Spody do pizzy GustoBello Sos pomidorowy Sugo z oliwkami i kaparami GustoBello 1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek (odsączony) 1/2 cebuli 60g oliwki 40g kapary 80 ser mozzarella (wiórki) Listki bazylii Sposób przygotowania:Początek...