Placki owsiane z bananem

Składniki: jedna/dwie porcje, około 8 placuszków

1 jajko

1 banan (około120g)

50g jogurt naturalny

80g płatki owsiane

1 g na czubeczku łyżeczki – cynamon mielony

5g oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki zblendować, oprócz jogurtu i cynamony

2. Smażyć na suchej patelni, formując placuszki z ok. 1 dużej łyżki ciasta

3. Smażymy około 2 minut na każdej stronie, do uzyskania złotego koloru

4. Podawać z jogurtem naturalnym i cynamonem

5. Można dodać swoje ulubione dodatki: jogurt, owoce lub dżem bez cukru

Smacznego!

Zobacz nasze inne przepisy:

Letni bukiet z owoców i nasion chia

Letni bukiet z owoców i nasion chiaSkładniki: 1 porcja 150g jogurtu skyr 2 łyżki nasion chia 3 łyżeczki ziaren słonecznika 1 kiwi 0,5 pomarańcza maliny mięta do ozdoby laska wanilii Sposób przygotowania: 1. W miseczce wymieszaj jogurt z nasionami chia 2. Na dno...

Mrożona kawa z cynamonem

Mrożona kawa z cynamonem

Mrożona kawa z cynamonemSkładniki: 1 szklanka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 150 ml mleka ryżowego szczypta cynamonu 2 lub 3 kostki lodu 1 kostka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: 1. Kawę zalać 50 ml gorącej wody 2. Do blendera wlać kawę i dodać mleko ryżowe,...

Zielony raj

Zielony raj

Zielony raj Składniki: 1 szklanka 1 banan 1 kiwi ½ awokado 2 garści roszponki 100 ml mleko ryżowe, kokosowe lub owsiane Sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: 1. Miąższ z awokado zblenduj z bananem i mlekiem ryżowym 2. Do środka dodaj pokrojone kiwi, roszponkę i...

Owocowy pudding

Owocowy pudding

Owocowy puddingSkładniki: 1 szklanka 150 ml jogurtu greckiego 100g malin lub frużeliny malinowej 1 banan ½ brzoskwini 4 orzechy włoskie Sposób przygotowania: 1. Na spód pucharku wlej 100 ml jogurtu greckiego 2. Zblenduj banana na mus i wylej na jogurt w pucharku 3....

Mini naleśniki bananowe

Mini naleśniki bananowe

Mini naleśniki bananoweSkładniki: jedna porcja, około 5 mini naleśników 1 jajko 30g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 50 ml mleka 1 banan 50g borówek 1 brzoskwinia szczypta soli 5g oliwy z oliwek Sposób przygotowania: 1. Zblenduj banana 2. Połącz banana z mlekiem,...

Carpaccio, czyli buraczane szczęście

Carpaccio, czyli buraczane szczęście

Carpaccio, czyli buraczane szczęścieSkładniki: jedna porcja, około 5 mini naleśników 300g buraków gotowanych 40g rukoli 70g sera feta 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżka ziaren słonecznika Sposób przygotowania: 1. Buraki pokroić nożem lub...

Marchwiowo-pomarańczowa rozpusta

Marchwiowo-pomarańczowa rozpusta

Marchwiowo-pomarańczowa rozpustaSkładniki: 1 porcja 1 kiwi 1 pomarańcza 100g marchwi 1 łyżka siemie lniane 100 ml wody niegazowanej Sposób przygotowania: 1. Owoce i marchew umyć i obrać 2. Wszystko zblenduj z wodą i ziarnami lnu 3. Przelej do wysokiej szklanki i...

Omlet na wypasie

Omlet na wypasie

Omlet na wypasieSkładniki: 1 duży omlet 2 jajka 1 duży banan 30g wiórek kokosowych 100g musu z mali lub frużelina malinowa 100g jogurt skyr 5g oliwa z oliwek szczypta soli ½ łyżeczki kakao Sposób przygotowania: 1. Jajka wbić do miseczki, dodać wiórki, łyżkę wody i sól...

Duszony schab w ziołach toksańskich

Duszony schab w ziołach toksańskichSkładniki: 3 porcje 450g schabu Przyprawa zioła toksańskie 200g ryż basmatti 2 cebule 2 papryki 1 opakowanie roszponki 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1 cytryny 100 ml zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Ugotuj ryż 2. Schab pokrój w...

Żeberka w marynacie miodowej

Żeberka w marynacie miodowej

Żeberka w marynacie miodowej Składniki: 4 porcje 1 kg żeberka 150 g ketchup 150 ml zimna woda 3 ząbki czosnek skórka starta z 1 limonki sól, pieprz 2 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki musztarda miodowa 4 łyżki miodu Przyprawa do żeberek z miodem Sposób...