Racuchy jaglane z czekoladą
Składniki: dwie porcje, około 12 racuchów
150ml mleko UHT 1.5% tłuszczu
2 jajka
3 łyżeczki ksylitolu
1 jabłko
60g mąka pszenna
60g mąka pszenna pełnoziarnista
0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamon mielony
Sposób przygotowania:
1. Mąkę zmiksować z mlekiem, jajkami i cukrem
2. Dodać proszek do pieczenia i cynamon
3. Jabłka obrać, oczyść z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami
4. Dodać do ciasta i wymieszać
5. Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu, aż będą rumiane
6. Roztop deserową czekoladę w garnuszku
7. Podawaj racuchy z polaną czekoladą na wierzchu
Smacznego!
Zobacz nasze inne przepisy:
Letni bukiet z owoców i nasion chia
Letni bukiet z owoców i nasion chiaSkładniki: 1 porcja 150g jogurtu skyr 2 łyżki nasion chia 3 łyżeczki ziaren słonecznika 1 kiwi 0,5 pomarańcza maliny mięta do ozdoby laska wanilii Sposób przygotowania: 1. W miseczce wymieszaj jogurt z nasionami chia 2. Na dno...
Mrożona kawa z cynamonem
Mrożona kawa z cynamonemSkładniki: 1 szklanka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 150 ml mleka ryżowego szczypta cynamonu 2 lub 3 kostki lodu 1 kostka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: 1. Kawę zalać 50 ml gorącej wody 2. Do blendera wlać kawę i dodać mleko ryżowe,...
Zielony raj
Zielony raj Składniki: 1 szklanka 1 banan 1 kiwi ½ awokado 2 garści roszponki 100 ml mleko ryżowe, kokosowe lub owsiane Sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: 1. Miąższ z awokado zblenduj z bananem i mlekiem ryżowym 2. Do środka dodaj pokrojone kiwi, roszponkę i...
Owocowy pudding
Owocowy puddingSkładniki: 1 szklanka 150 ml jogurtu greckiego 100g malin lub frużeliny malinowej 1 banan ½ brzoskwini 4 orzechy włoskie Sposób przygotowania: 1. Na spód pucharku wlej 100 ml jogurtu greckiego 2. Zblenduj banana na mus i wylej na jogurt w pucharku 3....
Mini naleśniki bananowe
Mini naleśniki bananoweSkładniki: jedna porcja, około 5 mini naleśników 1 jajko 30g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 50 ml mleka 1 banan 50g borówek 1 brzoskwinia szczypta soli 5g oliwy z oliwek Sposób przygotowania: 1. Zblenduj banana 2. Połącz banana z mlekiem,...
Carpaccio, czyli buraczane szczęście
Carpaccio, czyli buraczane szczęścieSkładniki: jedna porcja, około 5 mini naleśników 300g buraków gotowanych 40g rukoli 70g sera feta 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżka ziaren słonecznika Sposób przygotowania: 1. Buraki pokroić nożem lub...
Marchwiowo-pomarańczowa rozpusta
Marchwiowo-pomarańczowa rozpustaSkładniki: 1 porcja 1 kiwi 1 pomarańcza 100g marchwi 1 łyżka siemie lniane 100 ml wody niegazowanej Sposób przygotowania: 1. Owoce i marchew umyć i obrać 2. Wszystko zblenduj z wodą i ziarnami lnu 3. Przelej do wysokiej szklanki i...
Omlet na wypasie
Omlet na wypasieSkładniki: 1 duży omlet 2 jajka 1 duży banan 30g wiórek kokosowych 100g musu z mali lub frużelina malinowa 100g jogurt skyr 5g oliwa z oliwek szczypta soli ½ łyżeczki kakao Sposób przygotowania: 1. Jajka wbić do miseczki, dodać wiórki, łyżkę wody i sól...
Duszony schab w ziołach toksańskich
Duszony schab w ziołach toksańskichSkładniki: 3 porcje 450g schabu Przyprawa zioła toksańskie 200g ryż basmatti 2 cebule 2 papryki 1 opakowanie roszponki 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1 cytryny 100 ml zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Ugotuj ryż 2. Schab pokrój w...
Żeberka w marynacie miodowej
Żeberka w marynacie miodowej Składniki: 4 porcje 1 kg żeberka 150 g ketchup 150 ml zimna woda 3 ząbki czosnek skórka starta z 1 limonki sól, pieprz 2 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki musztarda miodowa 4 łyżki miodu Przyprawa do żeberek z miodem Sposób...